8 Δεκ 2012

Ψαλίδι και Κορδέλα, ένα εργαστήρι με χειροποίητα αντικείμενα

english text

Σήμερα ξεκινάω μία καινούργια σειρά αναρτήσεων αφιερωμένων σε Έλληνες designers, χειροτέχνες, μαγαζιά και οτιδήποτε όμορφο και δημιουργικό συμβαίνει εδώ και τραβάει την προσοχή μου. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το κάνω. Πρώτον όταν βλέπω κάποια χειροποίητη δημιουργία πάντα αναρωτιέμαι για το πρόσωπο και την ιστορία πίσω από αυτήν. Δεύτερον στην δύσκολη φάση που περνάει η Ελλάδα, οι άνθρωποι που έχουν την τόλμη να κυνηγήσουν το όνειρό τους χρειάζονται κάθε δυνατή υποστήριξη, έστω κι αν είναι τόσο μικρή όσο αυτή που μπορεί να προσφέρει το blog μου. Και βέβαια θέλω να βοηθήσω εσάς που εκτιμάτε τα χειροποίητα πράγματα και τα δημιουργικά μυαλά περισσότερο από τα απρόσωπα πολυκαταστήματα, να ανακλύψετε τα ταλέντα που βρίσκονται κοντά σας.


Το ποδαρικό θα κάνει η Τατιάνα και το Ψαλίδι και Κορδέλα ένα μαγαζί γεμάτο χειροποίητα καλούδια, vintage ρομαντισμό και στυλ αγγλικής εξοχής.





Η Τατιάνα έχει γεννηθεί στην Αθήνα, και ζει στο Χαλάνδρι με τον άντρα της και τα δύο της παιδιά. Το Ψαλίδι και Κορδέλα υπάρχει από τον Φεβρουάριο του 2011. Πρόκειται για ένα εργαστήρι που δημιουργεί κυρίως χειροποίητα προσκλητήρια και μπομπονιέρες γάμου και βάπτισης, διαθέτει όμως και διάφορα χειροποίητα  δωράκια για νεογέννητα μωράκια, τσαντούλες, εποχιακά είδη και χειροποίητα δώρα γενικά. Λειτουργεί σαν εργαστήρι στο Χαλάνδρι το οποίο μπορεί να επισκεφθεί κανείς κατόπιν ραντεβού. Λειτουργεί όμως και διαδικτυακά μέσω του eshop που διαθέτει κυρίως τα χειροποίητα δωράκια αλλά και μία μικρή συλλογή από μπομπονιέρες.



Χειροποίητα γούρια 2013


Οι σπουδές της Τατιάνας δεν έχουν καμία σχέση με το σημερινό της αντικείμενο. Σπούδασε παιδαγωγός και έκανε μεταπτυχιακό για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Αγγλία. Επιστρέφοντας δούλεψε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία για περίπου 13 χρόνια. Πριν από δύο όμως χρόνια παραιτήθηκε από τη δουλειά της και αποφάσισε να ξεκινήσει το εργαστήρι μιας και η αγάπη της για το χειροποίητο ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Είναι τελείως αυτοδίδακτη, η ενασχόλησή της όμως με τις χειροτεχνίες στο προηγούμενο χώρο εργασίας της, αποτέλεσε πολύ σημαντική "προυπηρεσία".










Το εργαστήρι


Θυμάσαι την πρώτη σου μη επαγγελματική χειροτεχνία; 
Ήταν ένα μικρό κέντημα.

Ποιό είναι το αγαπημένο σου στυλ στην διακόσμηση και στο ντύσιμο; Δείξε μας μια φωτογραφία του ιδανικού δωματίου και της ιδανικής εμφάνισης για σένα. 
Λατρεύω τις απλές γραμμές και τα απαλά χρώματα - όσο πιο παστέλ, τόσο το καλύτερο! Για τη δουλειά μου προτιμώ πιο vintage επιλογές, ενώ για τον προσωπικό μου χώρο προτιμώ πιο μοντέρνες γραμμές. Μου αρέσει πολύ το Σουηδικό design. Το στυλ ντυσίματος που μου αρέσει είναι πολύ απλό αλλά πάντα μέσα στην μόδα. Ο αγαπημένος μου σχεδιαστής είναι ο Michael Kors.









Michael Kors


Έχεις κάποιοι tip για να αναβαθμίσεις φθηνά τον χώρο σου; 
Πρόσφατα έψαχνα μία οικονομική λύση για ένα τραπέζι για να τοποθετηθεί στο εργαστήρι συμπληρωματικά. Ανακάλυψα μία παλιά ροτόντα της μητέρας μου, απόλυτα παρατημένη και κατεστραμμένη από την υγρασία, αλλά δεν πτοήθηκα! Με λίγο γυαλόχαρτο και μερικά λευκά σπρέυ την μετέτρεψα  σε ένα όμορφο στολίδι για τον χώρο μου!

Πώς είναι να έχεις μία μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα σήμερα; 
Αρκετά δύσκολο... ειδικά αν σκεφτείς τον μεγάλο ανταγωνισμό που έχουν τα χειροποίητα είδη και ειδικά αυτά που έχουν να κάνουν με το γάμο και την βάπτιση...  Συνεχίζω όμως με μεγάλο κέφι και όρεξη γιατί αγαπώ αυτό που κάνω και ελπίζω οι κόποι μου να μην πάνε χαμένοι!



Χειροποίητες μπομπονιέρες


Τί σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου και τί μισείς; 
Λατρεύω την όλη διαδικασία, από την έμπνευση, την κατασκευή των δειγμάτων, στην εκτέλεση, στην φωτογράφιση (ένα κομμάτι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα κάνω μόνη μου!), στην ανανέωση της ιστοσελίδας, στην παρουσίαση στο blog...

Μισώ το ότι δυσκολεύομαι να πείσω τους πελάτες μου για το κόστος του χρόνου που ξοδεύω σε κάθε κομμάτι. Θεωρούν ότι οποιοδήποτε χειροποίητο είδος είναι απλό και εύκολο, ενώ στην ουσία μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να προετοιμαστεί...



Χειροποίητα προσκλητήρια 


Ποιά είναι τα καλά και τα κακά του να έχεις online κατάστημα; 
Τα καλά νέα είναι πως σε μαθαίνει ο κόσμος και με τον σωστό χειρισμό του internet μπορείς εύκολα να γίνεις αναγνωρίσιμος και να έχεις πολύ καλά αποτελέσματα.

Τα κακά νέα είναι πως οι Έλληνες και ειδικά οι Ελληνίδες που είναι και το target group του Ψαλίδι και Κορδέλα, δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με τις online αγορές, διστάζουν να χρησιμοποιήσουν πιστωτική κάρτα με τον φόβο της εξαπάτησης.

Τί όραμα έχεις για τη δουλειά σου; 
Στόχος μου είναι η δουλειά μου να μεγαλώσει σιγά σιγά, να γίνει γερή και σταθερή. Ο στόχος μου θα είναι πάντα η διατήρηση της ποιότητας των ειδών που ετοιμάζω και διαθέτω.

Εκτός από τα χειροποίητα αντικείμενα στο Ψαλίδι και Κορδέλα θα βρείτε μία σειρά kits κατασκευών για αγόρια και κορίτσια σε υπέροχο ρετρό στυλ, τέλεια αν ψάχνετε παιδικό δώρο έξω από τα συνηθισμένα.



Κάντε Like στο Ψαλίδι και Κορδέλα στο Facebook γιατί η Τατιάνα πρόκειται να κάνει εκεί τις επόμενες μέρες ένα giveaway που δεν πρέπει να χάσετε.


6 σχόλια:

το χειρότεχνο είπε...

πωπω τι ωραια που ηταν ολα! χρωματα, δημιουργιες, φωτογραφιες!!!!

Φανή είπε...

H Τατιάνα κάνει εξαιρετική δουλειά και πολύ επαγγελματική. Το χρώμα των δημιουργιών της είναι, πιστεύω, το σήμα κατατεθέν της. Συγχαρητήρια στην ίδια αλλά και σε εσένα που της ετοίμασες ένα τόσο όμορφο αφιέρωμα!
Καλή συνέχεια!

Meeha Meeha είπε...

I love her creations and the photos with the shop, which looks so beautiful!

___ είπε...

H Τατιάνα με το ψαλίδι κ τις κορδέλες της πραγματικά ξεχωρίζει! Πολύ χαιρόμαστε που τη γνωρίζουμε καλύτερα μέσα από αυτόν τον ιστοχώρο. Ευχές πολλές να γίνουν τα όνειρά της πραγματικότητα!

Vaya είπε...

Πολύ πολύ όμορφες δημιουργίες. Θαυμάζω τους ανθρώπους με φαντασία. Είναι πολύ σημαντκό να κάνεις αυτό που σε γεμίζει και το αγαπάς. Πρόσφατα Τίνα διάβασα το post για το αν είναι κακό να τα παρατάς όταν νιώθεις ότι δεν τραβάει άλλο. Ημουν ήδη προβληματισμένη πάνω στο θέμα, ας πούμε οτι από την δική σου ιστορία πήρα λίγο θάρρος αλλά δεν είμαι και από αυτούς που τολμούν δυστυχώς και με την συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση πως να αφήσεις μια σίγουρη δουλειά;Καλή εβδομάδα. Να μας τη γεμίζετε με όμορφες εικόνες!

TinaA είπε...

Vaya οι αποφάσεις ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω είναι πάντα δύσκολες, δυστυχώς έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερες.